Den här sidan använder sig av JavaScript. Har du inte JavaScript aktiverat i din webbläsare kan vi inte garantera att sidan fungerar fullt ut för dig.

Vänligen aktivera JavaScript innan du fortsätter använda sidan.

Läs om hur du aktiverar JavaScript här.

Våra hjältar

2017-12-10

Vad skulle vi göra utan vikarier? De är otroligt viktiga för att läraren som är frånvarande ska kunna slappna av och för att de kollegor som är kvar ska få fokusera på sitt jobb utan större avbrott. De är dessutom avgörande för att eleverna ska få en trygg tillvaro där skoldagen inte avviker allt för mycket från det normala.

Hur kan vi hjälpa våra vikarier att känna sig trygga och vilja komma tillbaka? Försök att skapa en vikariepärm till varje klass där både information och material finns samlat. Här kommer några förslag på vad som kan finnas i vikariepärmen:

 • register med flikar (information, kris, kopieringsunderlag, svenska, matematik)
 • lärarens schema med rastvakt och annan information
 • klassens schema
 • mall för vikarierapport att kopiera och fylla i
 • viktig elevinformation (allergier, sjukdomar, behov, bemötande) gärna med bild
 • förenklad text och telefonnummer för olika krissituationer (personskada, brand, utrymning)
 • incidentrapport att kopiera och fylla i vid behov
 • tidrapport för vikarier att kopiera och fylla i
 • lösryckta och självgående uppgifter från lektion.se att kopiera i basämnena

Här på lärarhjälpen finns ett förslag med en färdig stomme att använda till en vikariepärm. Det dokumentet hittar du här.


Pyssel till tematips – FN

2017-10-22

Här kommer några av de pysseltips som finns i dokumentet ”FN_tematips”. Varje bild och pyssel har en länk nedan. Observera att jag inte äger bilderna utan varje bild har en länk till upphovsman.

1. Fredsduva av hand

http://learncreatelove.com/handprint-dove-craft/

2. Fredsduva av papptallrik

http://ravenmaidcreative.blogspot.se/2013/02/sunday-school-peace-and-dove.html

3. Fredsduva av färg och hand

https://funhandprintartblog.com/handprint-dove-peace-day-craft.html

4. Fredsduva som pappersflygplan

http://lifestyle.howstuffworks.com/crafts/holiday-crafts/martin-luther-king-jr-day-activities2.htm

5. Fredsduva genom origamivikning

https://radicalfolder.wordpress.com/

6. Gemensam fredsduva av fingerfärg

http://bcskidart.blogspot.se/2008/11/ms-la-tochas-kindergarten-class.html

7. Flaggvimplar

http://www.tonerrefillstore.com/blog/season-crafts/united-nations-day-october-24-2015/

8. Flagghänder

http://meaningfulmama.com/peace-on-earth-a-lesson-and-craft-for-teaching-kids.html

9. Gemensam jordglob med barn so håller varandras händer

https://www.askideas.com/lets-build-a-new-world-hand-in-hand-united-nations-day-hand-made-poster/

10. Peacemärke på papptallrik

http://www.gradeonederful.com/2012/11/peace-plates.html

11. Pärla en duva

https://www.activityvillage.co.uk/fuse-bead-patterns

Individuellt arbete och mentorstid

2017-10-01

Läsåret 16/17 hade min klass 25 minuter lektion efter lunchen och innan lunchrasten som vi kallade för luncharbete. Jag använde en torkställning för teckningar till en ”luncharbeteshylla”. Varje elev hade ett eget hyllplan med sitt namn på. I slutet av varje lektion satte eleverna in sina arbeten som var färdiga i sin pärm och det som inte var färdigt lades i luncharbeteshyllan. Jag kunde även lägga sådant som en elev missat vid frånvaro i elevens hyllplan. Jag kunde dessutom ta fram individuellt material till varje elev som de behöver träna på utifrån sina mål i sin IUP.

Under luncharbetestiden arbetade eleverna med innehållet i sin luncharbeteshylla. Under denna tid arbetade eleverna ganska självständigt och jag fick möjlighet att sitta ned tillsammans med en elev i taget och gå igenom de aktuella målen utifrån elevens IUP, så kallad mentorstid.


Glitterlim

2017-09-17

Jag vill tipsa om en smart lösning på limstift som försvinner, torkar ut och är svåra att använda för små händer. Av en slump hamnade jag på bloggen Smart School House där en amerikansk lärare delar med sig av tips till lärare. Jag älskar hennes idé med glitterlim och sprider den vidare. Upphovsman till idén och fotografiet hittar du på denna sida: https://www.smartschoolhouse.com/diy-crafts/glitter-glue-sponges

Material du behöver:

Gör så här:

 • Gör glitterlim
 • Klipp svamparna i lagom storlek till plastaskarna
 • Lägg en svamp i varje ask och häll över glitterlim
 • Förslut askarna väl med locken

Använd askarna som du vill. Ett förslag är att ha en ask per bord och låta eleverna dela på den.


Ordning och reda

2017-09-10

I mitt förra blogginlägg skrev jag om morgonrutin. Alla människor mår bra av rutiner, såväl vuxna som barn. När jag började arbeta som lärare tyckte jag att det var svårt att hålla många bollar i luften samtidigt och blev ständigt avbruten. Att alltid finnas tillgänglig för elever, vårdnadshavare och kollegor kan resultera i en och annan tanke som ”vad var det jag skulle göra nu igen?” och ”vart tog mina nycklar vägen?”. Nycklarna dyker upp och försvinner lika snabbt. För mig är struktur oerhört viktigt. Om inte jag erbjuder en miljö med ordning och reda för mina elever kan jag inte heller kräva av dem att hålla ordning. Tillbaka till problemet med nycklarna. Av en slump hittade jag den perfekta lösningen på mina problem….en fågelholk! Inte vilken fågelholk som helst utan en liten och behändig fågelholk av plast med tillhörande fågel/visselpipa/nyckelring. Nyckelringen fäste jag på min nyckelknippa och varje gång jag går in i klassrummet sätter jag den i fågelholken. Fågelholken går att fästa på väggen eller tavlan med tejp som sitter på baksidan. Den går också at skruva fast om man föredrar det. När jag behöver mina nycklar behöver jag inte längre leta utan hittar dem i fågelholken. Vad kostar denna smarta lösning då? Köper du den i Sverige är den dyr men om du köper den via Ebay kan du få den för 20 kr. Helt klart värd 20 kr!

Jag vill även passa på att tacka för de donationer vi har fått! De har gjort mig jätteglad då jag vet att ni uppskattar det arbete jag lägger ner. Stort tack!


Morgonrutin

2017-09-03

Innan jag gick hem på mammaledighet hade jag en morgonrutin med mina elever. Varje morgon började med att en elev kom fram till tavlan och drog ett blad på vårt dagblock så att den aktuella dagen blev synlig. Eleven läste upp dagens datum, veckodag, år och månad från dagbladet. Därefter fick eleven skriva datumet på tavlan. Om eleven inte kunde läsa hjälpte en vuxen till. Jag suddade ut antal dagar på morgonrutinstavlan och skrev det nya antalet dagar eftersom vi varje dag räknade hur många dagar vi gått i skolan. Vi räknade bara antalet skoldagar. Vi tittade på talet jag skrivit och delade upp talet med hjälp av de färgade skyltarna under. Därefter räknade vi tillsammans antalet sugrör och såg till att det stämde med antalet dagar. Entalen räknade vi varje sugrör för sig. Tiotalens sugrör är bundna med hjälp av gummiband för att visa att ett tiotal består av tio sugrör. Hundratalens sugrör är bundna på samma sätt men med ett gummiband runt tio tiotal som då bildar ett hundratal. När vi var klara med dagens datum och antal dagar fortsatte vi morgonrutinen med att jag ställde frågan ”what’s the weather like today?” Eleverna svarade på engelska och vi satte upp en väderskylt som stämde överens med dagens väder. Till sist fick en elev komma fram till fönstret där vår digitala termometer satt och avläsa temperaturen inomhus och utomhus. Jag skrev upp temperaturerna på tavlan och bad eleverna avrunda talen. Avrundningarna skrevs upp intill de exakta talen på tavlan.

Inför skolstarten förra läsåret tillverkat jag en tavla som är enkel att flytta som vi använde till detta ändamål. Ramen heter FISKBO och är köpt på IKEA. I ramen satte jag färgat kopieringspapper. Utanpå ramens plast limmade jag fast skyltar som jag laminerat tidigare med hjälp av limpistol. De skyltar som ska vara avtagbara har jag fäst med kardborre för att enkelt byta ut när vädret och antal dagar ändras. Längst ner under tavlan har jag ställt tre plastmuggar med sugrör. Alla ental har en färg, tiotal en färg och hundratal en tredje färg. För att inte tavlan skulle ramla ner fäste jag den med en magnetisk krok som var enkel att ta bort. Under tavlan fanns även en pennkorg med alla utbytbara kort för väder och siffrornas värde.


Lansering

2017-08-27

Det är med blandade känslor hemsidan lanseras. Jag är glad och förväntansfull på er respons men samtidigt även lite nervös. Bakom hemsidan och dokumenten ligger många timmars arbete som jag nu hoppas att fler kan få användning för. Jag hoppas att mitt material är användbart och kan underlätta för dig i ditt yrke.

Läs om projektet och min vision under Om Lärarhjälpen.

Då hemsidan är helt ny kan det ha gömt sig en bugg eller två någonstans. Skulle ni hitta någonting som inte fungerar eller något som ser konstigt ut är jag jättetacksam om du hör av dig till mig så att det kan rättas till. Olika datorer fungerar olika beroende på vilket operativsystem och webbläsare som används och det är inte säkert att vi har provat sidan med just den kombinatinen som du använder. Därför är din feedback jätteviktig!

Redan nu pågår arbete med att förbättra sidan. Till exempel så är hemsidan idag inte anpassad för mindre skärmar så som mobiltelefoner. Jag hoppas att det ska gå bra ändå men vi jobbar på att få till en version som även fungerar på mindre skärmar.

Kontakta mig kan du göra via sidans kontaktformulär som du hittar längst ned på sidan under kontakt. Så väl positiv som negativ feedback är välkommen.

Gillar du Lärarhjälpen?

Hjälp Lärarhjälpen att finnas och växa genom att swisha valfritt bidrag till 0730 255 155.

© Lärarhjälpen, 2018. All rights reserved.